Hoe moet ik mijn bestelauto beveiligen?

Het antwoord op je vraag:

Als je je bestelauto WA-Beperkt Casco of WA-Casco verzekert stelt de verzekeringsmaatschappij mogelijk eisen aan de beveiliging van je bestelauto. De eisen die zij aan de beveiliging stellen zijn afhankelijk van het bouwjaar en de cataloguswaarde van je bestelauto.

Wanneer gelden er aanvullende eisen aan de beveiliging van mijn bestelauto?

Dit verschil per verzekeraar. Als je via onze website een berekening voor de premie van een bestelautoverzekering maakt vermelden wij vooraf welk alarmsysteem in jouw specifieke situatie is vereist. Verzekeraar Amlin eist voor bestelauto's met een cataloguswaarde vanaf € 27.500 (excl. BTW en BPM) tot 4 jaar oud een SCM klasse 3 alarmsysteem. Voor de ASR bestelautoverzekering geldt veelal de eis dat bestelauto’s jonger dan vijf jaar met een cataloguswaarde (excl. BTW en BPM) van meer dan € 40.000 voorzien moeten zijn van een SCM klasse 3 alarmsysteem. Wij adviseren je nadrukkelijk om de bepaling op de polis over het alarmsysteem goed te controleren en bij vragen of onduidelijkheden contact met ons op te nemen. Als de auto eenmaal vijf jaar oud is geldt dat een SCM klasse 1 alarmsysteem vaak voldoende is. 

Af-fabriek alarmsystemen

Wordt er door de verzekeraar een alarmsysteem vereist dan vragen zij om de geldigheid en goede werking van het alarmsysteem aan te tonen met een SCM-certificaat. Indien er geen geldig SCM certificaat kan worden overlegd dan dien je bij diefstal als verzekerde aan te tonen dat er sprake is van een gelijkwaardig af-fabriek alarmsysteem dat qua hardware en software volledig voldoet aan de richtlijnen van de KIWA / SCM. Bekijk hier een lijst met goedgekeurde af-fabriek alarmsystemen. Omdat dit bij diefstal tot discussie met de verzekeraar kan leiden adviseren wij het Af-fabriek alarmsysteem altijd te laten keuren en certificeren door een KIWA / SCM gecertificeerd en erkend inbouwbedrijf. 

Importvoertuigen

Af-fabriek alarmsystemen die zijn goedgekeurd door de KIWA /SCM zijn specifiek geconfigureerd voor de Nederlandse markt. Bij veel geïmporteerde voertuigen is de werking van het alarmsysteem anders dan die van de goedgekeurde versie. Denk hierbij aan verschillen in de inschakelmethode, de noodstroomsirene, de interieurdetectie of de omtrekbeveiliging. Bij het certificeren van een importvoertuig is het van belang dat het voertuig qua hardware en software 100% gelijk is met een Nederlands exemplaar.

Indien een voertuig buiten de EU geleverd is kan het af-fabriek beveiligingssysteem niet gecertificeerd worden.

Zeker bij geïmporteerde voertuigen is het daarom van groot belang het systeem door een erkend inbouwbedrijf te laten aanpassen naar een goedgekeurde configuratie voor de Nederlandse markt en hierna een SCM certificaat af te laten geven. 

De geldigheid van het alarmsysteem

Bij het SCM klasse 2 en 3 alarmsysteem hoort een certificaat, afgegeven door de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM). Het certificaat bevestigt dat het alarm van je bestelauto is goedgekeurd en kent na inbouw een geldigheid van drie jaar.  Na deze periode moet je het alarmsysteem jaarlijks laten keuren. Om problemen bij de uitkering van je schade na inbraak of diefstal is het van groot belang dat het beveiligingscertificaat van je bestelauto in orde is.

Beveiliging voor je bestelauto met een eigen vervoer verzekering

Indien je aanvullend hebt gekozen voor de eigen vervoerverzekering dan kunnen er afhankelijk van de waarde van de gereedschappen en goederen in de bestelauto aanvullende eisen  gelden aan de beveiliging. Indien het verzekerd bedrag voor de eigen vervoerverzekering lager is dan € 5.000,- dan gelden geen beveiligingseisen. Is het verzekerd bedrag hoger dan € 5.000,- dan moet de bestelauto een SCM klasse 2 alarmsysteem en een geblindeerde laadruimte hebben. Voldoe je niet aan deze eis , dan geldt een eigen risico van € 1.000,-.

Vragen?

Zijn er vragen over een vereist alarmsysteem, geldigheid van het beveiligingscertificaat of vragen over het afsluiten van de bestelautoverzekering neem dan contact met ons op .

Meer veelgestelde vragen

Niet gevonden wat je zoekt? We helpen je graag je vraag te beantwoorden. 

088 730 3636

Wil je direct telefonisch een verzekering afsluiten of heb je vragen?

Stuur ons een bericht.
Bellen mag ook!

We zijn bereikbaar op werkdagen van 8.30 - 17.30 uur.

088 730 3636

Premie berekenen